IJzer en metaal recycling: vroeger en nu

De handel in oud ijzer bestaat al lang. Al voordat we afval gingen scheiden, er voor de supermarkten glasbakken stonden, was er al een handel in oud ijzer. Dit gebeurde niet milieuvriendelijk; autowrakken werden opgestapeld en in brand gestoken. Als die sloopauto's volledig uitgebrand waren, en weer afgekoeld, kon de oud ijzer verzamelaar en handelaar zo de metalen eruit halen. In de banden zit een mantel, in de stoelen zit vering, al deze metalen kon men zo pakken. En natuurlijk was de auto zelf schoon blik zonder bekleding en andere kunststoffen. De auto zelf kon men bij elkaar persen tot een pakketje; dat werd dan weer verkocht. En dat was vroeger goede handel.

Milieu

Ondanks dat recyclen goed is vanuit het oogpunt milieu, gebeurde het vroeger niet milieuvriendelijk. Het verbranden van de sloopauto's gebeurde buiten op een veldje, de mensen wisten niet dat de bodem daardoor compleet gifgrond werd. Het verbranden van autobanden gaf veel zwarte rook, maar dat werd enkel gezien als lastig en hinderlijk. Restanten met vloeistoffen lieten ze ook uit het autowrak lopen en verbrandden ze mee. Dus zowel in de bodem als in de lucht kwamen restjes remvloeistof en olie terecht. Vandaag de dag is het niet meer voor te stellen dat het tot pakweg veertig jaar geleden zo ging.

Soms lastig

IJzer en metaal recycling lijkt makkelijk, maar is het niet. Het moet om één enkel metaalsoort gaan om het te kunnen hergebruiken en geen legering. In het begin staat iets over een auto tot een pakketje persen; dat zal wel zo terug de hoogoven in kunnen om omgesmolten te worden. Daarvan kun je weer een frame maken voor een brommertje of voor een legering. Maar tegenwoordig zijn veel metalen al een legering. Met weer als voorbeeld de auto; een lichtmetalen motorblok of velgen is een legering aluminium en magnesium, maar in welke verhouding en wat zit daar nog aan andere metalen bij?

IJzer en metaal recycling - tegenwoordig

Vandaag de dag is de autosloperij een hypermodern recyclingbedrijf. Ook alles wordt tegenwoordig hergebruikt, niet alleen met de metalen. Het gebeurt volledig milieuvriendelijk. Maar het kan nog beter als alle metalen terug zouden gaan naar de producent. Dat betekent dat metalen terugkeren naar het land van herkomst, de zogeheten circulaire economie, omdat ze daar precies weten welke legering de metalen hebben en hoe deze efficiënt te recyclen. Dit zal wel punt van discussie zijn; als het volledig duidelijk is wat voor metaal het is, dan is het weer beter om het niet helemaal terug te transporteren. Wat ook uiterst modern is; een stalen bint, meestal zo'n H-profiel, dat vrijkomt in de bouw verwerken tot een kunstwerk.


Delen